9:53 AM
1

 Number Series Reasoning or Odd Man out Tricks ,Odd Man Out Series Tricks With Questions and Explanations | Pick / Find Wrong No.Missing No.Lets See Some of The Important Rules while Solving Odd Man out Questions which are based on Numbers

  • Check if Number is Prime or Not?
  • Check if Number is Square or not?
  • Check If Numbers are Odd or Even?
  • If you still not able to find any condition then check for any other relation that you can find.. like Factor of any multiple , difference between digits etc 
  • Lets See Some of The Important Rules while Solving Odd Man out Questions which are based on Alphabet Series
    • Remember the Positions of Each Alphabets.. Click Here For Shortcut rules
    • While Solving single Alphabet series questions.. Check whether it is Vowel or not
    • For single Alphabet series questions.. Check its numeric position.. and the apply the rules as given Above for Number series
    •  For Multiple Alphabet series like ABC,UVW .. check the distance between each alphabets
    • For Multiple Alphabet series  .. check the Number of Vowels in each series
    • If above rules dont work.. Then try finding other ways.. like multiplying the differences or jumble word etc
  • Note: Please learn 11  Useful  Tricks for Solving or Find Missing Number or Wrong Number or Odd No  in Series 

Download Quantitative Aptitude Tricks for Bank exams|CAT| MBA|IBPS Bank PO | Clerk|Insurance – LIC | GIC | Hotel Management | Railway | Air Force | IT Fresher Jobs and many more.

Today we discuss about Number Series Reasoning or Odd Man out Tricks 

What Is Odd Man Out Means? a person differing from all other members of a particular group or set in some way. Odd Man Out Series Tricks With Explanations is so simple, each Question Has 4 to 5 Options. Candidate Has to Find Shortcut or Answer related to question. -
Question: 5,10,79,20 
Ans is 79
because all number divisible by 5 without any remainder  except 79
Types of Number Series
1.Alphabets 
2.Numbers  
3.Words. 

Different types of number series


Perfect Square Series
Perfect Cube Series
Ration Series
Geometric Series
Mixed Series





 Perfect Square Series:

This Types of Series are based on square of a number which is in same order and one square number is missing in that given series.

Example 1: 441, 484, 529, 576, ?

Answer: 441 = 212, 484 = 222, 529 = 232, 576 = 242 ,625 = 252.

Example 2: 121, 144, 169, ?, 225
Answer: 121 = 112, 144 = 122, 169 = 132, 196 = 142, 225 = 152.

Example 3: ?, 2116, 2209, 2304, 2401, 2500
Answer: 2025 = 452, 2116 = 462, 2304 = 482, 2401 = 492, 2500 = 502


Example 4: 961, 1024, ?, 1156, 1225
Answer: 961 = 312, 1024= 322, 1089 = 332, 1156 = 342, 1225 = 352.

Example 5: 36, ?, 64, 81, 100, 121
Answer: 36 = 62, 49 = 72, 64 = 82, 81 = 92, 100 = 102, 121 = 112.



Perfect Cube Series: 

This Types of Series are based on cube of a number which is in same order and one cube number is missing in that given series


Example 1: 1331, 1728, 2197, ?
Answer: 1331 = 113, 1728 = 123, 2197 = 133, 2744 = 143.

Example 2: 125, ?, 343, 512, 729, 1000
Answer: 125 = 53, 216 = 63, 343 = 73, 512 = 83, 729 = 93, 1000 = 103.

Example 3: 4096, 4913, 5832, ?, 8000
Answer: 4096 = 163, 4913 = 173, 5832 = 183, 6859 = 193, 8000 = 203.

Example 4: 1728, 1331, ?, 729, 512
Answer: 1728 = 123, 1331 = 113, 1000 = 103, 729 = 93, 512 = 83.



Ration Series:

This type of series are based on ration and change and order are in difference between the numbers is found out.all numbers are arranged in sequence order.


What is Proportion?
The idea of proportions is that two ratio are equal.
If a : b = c : d, we write a : b : : c : d,
Ex. 3 / 15 = 1 / 5
a and d called extremes, where as b and c called mean terms.

Proportion of quantities
the four quantities a, b, c, d said proportion then we can express it
a : b = c : d
Then a : b : : c : d  <–> ( a x d ) = ( b x c )
product of means = product of extremes.

If there is given three quantities like a, b, c of same kind then then we can say it proportion of continued.
a : b = b : c the middle number b is called mean proportion. a and c are called extreme numbers.
So, b2 = ac. ( middle number )2 = ( First number x Last number ).



Few Examples for understanding 

Example 1:
Rama distributes his pencil among his four friends Rakesh, Rahul, Ranjan, and Rohit in the ratio 1 / 2 : 1 / 3 : 1 / 4 : 1 / 5 . What is the minimum number of pencil that the person should have?

Answer :
Step 1: At First we need to do is LCM of 2,3,4 and 5 is 60.

Step 2: Then pencil are distributed in ratio among friends,
Rakesh = ( 1 / 2 x 60 ) = 30.
Rahul = ( 1 / 3 x 60 ) = 20.
Ranjan = ( 1 / 4 x 60 ) = 15.
Rohit = ( 1 / 5 x 60 ) = 12.

Step 3: Total number of pencils are ( 30 x + 20 x + 15 x + 12 x) = 77 x.
So minimum number of pencil is x = 1.
and Raman should have 77 pencils.

Example 2:
Two numbers are respectively 40% and 60% more than third number.Find the ration of two numbers ?

Answer :
Step 1: Let the third number is A
Then first number is 140% of A = 140 x A / 100 = 7A / 5 and second number is 160% of B = 160 x B / 100 = 8B / 5.
Step 2: now ratio of first and second number is 7A / 5 : 8B / 5 = 35A : 40B = 7 : 8.

Example 3 :
If 90 is divided into three parts proportional to 3, 5, 8, 9 then the smallest part is :

Answer : 
ratio is = 3 : 5 : 8 : 2, sum of ratio terms is = 18.
So the smallest part is = ( 90 x 2 / 18 ) = 10.

Example 4: 
If a : b = 3 : 7 and b : c = 5 : 9, find a : b : c .

Answer:  A : B = 3 : 7, B : C = 5 : 9
= ( 5 x 7 / 5 ) : ( 9 x  7 / 5 ) = 7 : 63 / 5 .
= A : B : C = 3 : 7 : 63 / 5 = 15 : 35 : 63 .

Example 5:  If A : B = 4 : 9 and B : C = 3 : 6 , then A : C is :

Answer :    (A / B = 4 / 9, B / C = 3 / 6 )

= A / C = ( A /B x B / C) = ( 4 / 9 x 3 / 6 ) = 2 / 9 = A : C = 2 : 9.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Example 1: 
Share Rs.4200 among joy, sanjay and bijoy in the ration 2 : 4 : 6.Find the amount received by sanjay.

Answer :
Amount received by sanjay.
4 / 12 X 4200 = 1400= ( related ratio / sum of ratio ) x Total amount
So, the Amount received by sanjay is 1400.

Example 2:
Find the mean proportional between given two number that is 64 and 49.

Answer : 
The mean proportion of two numbers is
Root of 64 and 49 is √8 x √ 7 = 8 x 7 = 56.
So, the mean proportional is 56.

Example 3:
The Salary of Three friend A, B, C are divided into ratio 5 : 6 : 8.If the increment has given of 10%, 20%, 25%, Find the new ratio of three friend salary ?

Answer :
Step 1: We assume ration as   5x, 6x, 8x
now the increment of new salary is A = 110 / 100, B = 120 / 100, C =  125 / 100.

Step 2: A,s new salary is 110 X 5x / 100 = 55x / 10.
B,s new salary is 120 X 6x / 100 =  36x / 5.
C,s new salary is 125 X 8x / 100 = 10.

Step 3:New ratio is 55x / 10 : 36x / 5 : 10.

 Example 4 :  Rs 1210 were divided among three person P, Q, R so that P : Q = 5 : 4 and Q : R = 9 : 10. Then R gets the amount.

Answer :
P : Q = 5 : 4, Q : R = 9 : 10 = ( 9 x 4 / 9 ) : ( 10 x 4 / 9 ) = 4 : 40 / 9.
So, A : B : C = 5 : 4 : 40 /9 = 45 : 36 : 40
Sum of ratio terms is = ( 45 + 36 + 40 ) =121.
R share of amount is Rs (1210 x 36 / 121) = Rs. 400.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Example 1:
A money bag contains 50 p, 25 p, and 10 p coins in the ratio 5 : 9 : 4, and the total amounting to Rs.206.
Find the individual number of coins of each type.

Answer : 
Step 1: Let the number of 50 p ,25 p, and 10 p coins be 5x, 9x, 4x respectively.
Then, 5x / 2 + 9x / 4 + 4x / 10 = 206
= 50x + 45x + 8x = 4120
= 103x = 4120 
= x = 40.
Step 2: Number of 50 p coins is ( 5 x 40 = 200 ),
Number of 25 p coins is( 9 x 40 = 360 ),
Number of 10 p coins ( 4 x 40 = 160 ),

Example 2: 
How many bags are required for filling 1824 kg of wheat if each bag filled with 152 kg of wheat ?
Answer :
Number of bags = 1824 / 152
= 12 .

 Example 3:
On a self there are 4 books on Economics , 3 books on Management and 4 books on Statistics . In how many different ways can be the books be arranged so that the books on Economics  are kept together ?

Answer :
Total ways = 8! x 4!
= ( 8 x 7 x 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1 ) x ( 4 x 3 x 2 x 1 )
= 40320 x 24
= 967680 .
So , we can 967680 way be the books be arranged .

Example 4:
An urn contains 4 green , 5 blue , 2 red  and 3 yellow marbles . If four marbles are drawn at random , what is the probability that two are blue and two are red ?

Answer :
Required probability = 5C2 x 2C2 / 14C4
= 10 / 1001 .

Example 5:
An urn contains 4 green , 5 blue , 2 red  and 3 yellow marbles . If eight marbles are drawn at random , what is the probability that there are equal number of marbles of each color ?

Answer :
Required probability = 4C2 x 2C2 x 3C2 / 14C8
= 180 / 3003 = 60 / 1001 .

 Example 6:
An urn contains 4 green , 5 blue , 2 red  and 3 yellow marbles . If two marbles are drawn at random , what is the probability that both are red or at least one is red ?

Answer :
Required probability = 2C2 / 14C2 + [ 1 - 12C2 / 14C2]
= 1 / 91 + [ - 66 / 91 ]
= 1 / 91 + 25 / 91
= 26 / 91 .

Example 7:
An urn contains 4 green , 5 blue , 2 red  and 3 yellow marbles . If three marbles are drawn at random , what is the probability that at least one is yellow ?

Answer :
Required probability = 1 – 11C3 / 14C3
= 1 – 165 / 364
= 199 / 364 .

 Example 8:
An urn contains 4 green , 5 blue , 2 red  and 3 yellow marbles . If three marbles are drawn at random , what is the probability that none is green ?

Answer :
Required probability = 10C3 / 14C3
= 30 / 91 .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Example 1:
A liquid mixture contain alcohol and water in the ratio of 4 : 3. If 5 liters of water is added to the mixture the ration becomes 4 : 5.Find the quantities of alcohol in the given mixture ?

Answer :
Let the quantity of alcohol and water be 4x and 3x liters.
Then,
4x / 3x + 5 = 4 / 5 
= 20x = 4(3x + 5) 
= 8x = 20 
= x = 2.5
Quantity of alcohol = ( 4 x 2.5 ) = 10 liters.

Example 2:
In a bottle mixture of 80 liters and the ratio of milk and water is 3 : 2. If this mixture ratio is to be 2 : 3.  What the quantity of water to be further added ?

Answer :
Step 1: Quantity of Milk ( 80 x 3 / 5 ) = 48 liters, So Quantity of water in it  ( 80 – 48 ) = 32 liters.
Step 2: New Ratio required 2 : 3, Let x water to be added, Then Milk : Water is = 48 : (32+x)
=48 / (32 + x).
Step 3: Now 48 / (32 + x) = 2 : 3
48 / (32 + x) = 2 / 3
2x = 144 – 64
x = 80/2
=40 liters.

Example 3 :
Rs 75,500/- are divided between A and B in the ratio 1 : 3 . what is the difference between thrice the share of A and twice the share of B ?

Answer :
Share of A = 75,500 x 1  / 1 + 3 = 75,500 x 1 / 4 = 18875 .
Share of B = 75,500 x 3 / 1 + 3 = 75,500 x 3 /4  = 56625 .
Difference between thrice the share of A and twice the share of B is
= 2B – 3A
= 2 x 56625 – 3 x 18875
= 113250 – 56625
= 56625 .

 Example 4 :
The ratio between the number of men and women in a society is 31 : 23 , When 75 more women are added in the society, this ratio becomes 124 : 107 . How many more women should be added in the society in order to make the number of men and women be equal ?

Answer :
31x / 23x + 75 = 124 / 107
3317x = 2852x + 9300
465x = 9300
x = 20 .
So , the number of women in society after added
= 20 x 23 + 75
= 535 .
So , the number of men in society after added
= 31 x 20
= 620 .
Number of more women is = 620 – 535 = 85 .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geometric Series:
This type of series are based on ascending or descending order of numbers and each successive number is obtain by multiplying or dividing the previous number with a fixed number.

Examples 1: 5, 45, 405, 3645, ?
Answer: 5 x 9 = 45, 45 x 9 = 405, 405 x 9 = 3645, 3645 x 9 = 32805.

Examples 2: 73205, 6655, 605, 55, ?
Answer: 5 x 11 = 55, 55 x 11 = 605, 605 x 11 = 6655, 6655 x 11 = 73205.

Examples 3: 25, 100, ?, 1600, 6400
Answer: 25 x 4 = 100, 100 x 4 = 400, 400 x 4 = 1600, 1600 x 4 = 6400.

Examples 4: 9, 54, ?, 1944, 11664
Answer: 9 x 6 = 54, 54 x 6 = 324, 324 x 6 = 1944, 1944 x 6 = 11664.

 Two stage Type Series:
A two tier Arithmetic series is one in which the
differences of successive numbers themselves
form an arithmetic series.
Examples 1: i. 3, 9, 18, 35, 58,——
                        ii. 6, 9, 17, 23,———-

Mixed Series:
This type of series are more then one different order are given in a series which arranged in alternatively in a single series or created according to any non-conventional rule.This mixed series Examples are describes in separately.

Examples 1: 
111, 220, 438, ?,  1746
Answer:
from 111 to 220 we get using this 111 x 2 = 222 – 2 = 220,similarly we follow next steps
from 220 to 438 we get using this 220 x 2 = 440 – 2 = 438,
from 438 to ? we get using this 438 x 2 = 876 – 2 = 874,
from 874 to 1746 we get using this 874 x 2 = 1748 – 2 = 1746.

So the missing number is 874

Examples 2: 24, ?, 208, 622, 1864
Answer: 
from 24 to ? we get using this 24 x 3 = 72  – 2 = 70, Similarly we follow next steps
from 70 to 208 we get using this 70 x 3 = 210 – 2 = 208,
from 208 to 622 we get using this 208 x 3 = 624 – 2= 622,
from 622 to 1864 we get using this 622 x 3 = 1866 – 2 = 1864.

So the missing number is 70

Examples 3: 11, 24, 50, 102, 206, ?
Answer: 
11 x 2 = 22 +2 = 24,
24 x 2 = 48 + 2 = 50,
50 x 2 = 100 + 2 = 102,
102 x 2 = 204 + 2 = 206,
206 x 2 = 412 + 2 = 414.
So the missing number is 414.

Tip #1

Solve for at least 3 terms first before you are sure of the involved pattern. A pattern is usually a mathematical operation on first term to give second term.
  

Tip #2

If the series is increasing or decreasing with a small increase there must be addition or subtraction involved.
  

Tip #3

If the series is increasing or decreasing with a large increase there must be multiplication or division involved.


Tip #4

If the series is increasing or decreasing with a very large increase there must be square and cubes involved.

Tip #5

If the series is not linearly increasing and a pattern is not formed after solving for 3 terms then there is likely a combination of series, numbers at odd position form one series and even position form another series. Solve for 4 terms before you are sure.

Tip #6

If a pattern is not formed after solving for 3 terms then the pattern involves operation of first and second terms to give the third term.
  
Tip #7

If second term cannot be formed from first term or third term cannot be formed from first and second terms then likely an operation is done on another series to get to this series. e.g. 1, 4, 9, 16 is a square series of 1, 2, 3, 4 

Tip #8

Process of elimination can work when you have less time. 

Tip #9

You can write the alphabet with their position numbers below it for quick reference for Letter Series.

Tip #10

Perfect squares of numbers 1 to 10 are: 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100
Perfect squares of numbers 11 to 20 are: 121, 144, 169, 196, 225, 256, 289, 324, 361, 400
Perfect squares of numbers 21 to 30 are: 441, 484, 529, 576, 625, 676, 729, 784, 841, 900


Tip #11

Perfect cubes of numbers 1 to 10 are: 1, 8 ,27, 64, 125, 216, 343, 512, 729, 1000
Perfect cubes of numbers 11 to 20 are: 1331, 1728, 2197, 2799, 3375, 4096, 4913, 5832, 6859, and 8000


Do you wanna Learn more tricks with Examples click here to go top 

Aptitude Tricks

Tutorial Part 1 Click here to go 

Tutorial Part 2 Click here to go 

Tutorial Part 3 Click here to go 

Tutorial Part 4 Click here to go 

Tutorial Part 5 Click here to go 

Tutorial Part 6 Click here to go 


Incoming Search Terms::

Number Systems Shortcut Techniques (Video Lesson),Practice Problems of Number Systems with Explanations ,Problems on Numbers with Shortcuts  ,Problems on Ages with Shortcuts, Percentages ,Permutations and Combinations  ,Permutations and Combinations Shortcuts (pdf file) ,Ratio and Proportion - An Introduction ,Practice Problems on Ratio and Proportion,Number Series Percentage Profit and Loss Simple Interest and Compound Interest Average Ration and Proportion Problems Based on Ages Partnership Time and Work Pipe and Cistern Speed Time and Distance Problems on Trains Mixture and Alligation Inequality Permutation and Combination Mensuration Boats and Stream,Averages Time and Work Time & Work Practice Problems Boats and Streams (New Topic) Simple Interest Compound Interest Probability Shortcuts Partnership Number Series Profit, Loss and Discount Mixture and Allegation Geometry Trigonometry Geometry Data Interpretation,quantitative aptitude shortcut methods pdf shortcut methods for multiplication shortcut methods for bank exams shortcut methods for reasoning shortcut methods for profit and loss shortcut methods for maths shortcut methods for quantitative aptitude for bank po exams shortcut methods for quantitative aptitude pdf free download,Searches related to number series reasoning tricks reasoning questions number series number series tips and tricks reasoning tricks pdf reasoning tricks in hindi reasoning tricks for bank exam reasoning tricks for bank po pdf non verbal reasoning tricks reasoning tricks videos


Speed Maths, Math Shortcuts, Math Tricks, for CAT | SSC | Bank Exams

1 comments:

  1. Number Systems Shortcut Techniques (Video Lesson),Practice Problems of Number Systems with Explanations ,Problems on Numbers with Shortcuts ,Problems on Ages with Shortcuts, Percentages ,Permutations and Combinations ,Permutations and Combinations Shortcuts (pdf file) ,Ratio and Proportion - An Introduction ,Practice Problems on Ratio and Proportion,Number Series Percentage Profit and Loss Simple Interest and Compound Interest Average Ration and Proportion Problems Based on Ages Partnership Time and Work Pipe and Cistern Speed Time and Distance Problems on Trains Mixture and Alligation Inequality Permutation and Combination Mensuration Boats and Stream,Averages Time and Work Time & Work Practice Problems Boats and Streams (New Topic) Simple Interest Compound Interest Probability Shortcuts Partnership Number Series Profit, Loss and Discount Mixture and Allegation Geometry Trigonometry Geometry Data Interpretation,quantitative aptitude shortcut methods pdf shortcut methods for multiplication shortcut methods for bank exams shortcut methods for reasoning shortcut methods for profit and loss shortcut methods for maths shortcut methods for quantitative aptitude for bank po exams shortcut methods for quantitative aptitude pdf free download,Searches related to number series reasoning tricks reasoning questions number series number series tips and tricks reasoning tricks pdf reasoning tricks in hindi reasoning tricks for bank exam reasoning tricks for bank po pdf non verbal reasoning tricks reasoning tricks videos

    Speed Maths, Math Shortcuts, Math Tricks, for CAT | SSC | Bank Exams

    ReplyDelete

 
Don't Forget To Join US Our Community
×